Inomhustemperatur i din lägenhet

Det är en ovanligt kall december i år och i dag föll kvicksilvret ner till -15°C i Farsta Strand. Det är högst individuellt vilken temperatur som uppfattas som behaglig, men det finns riktmärken att gå efter. Enligt Folkhälsomyndighetes bör inomhustemperaturen vara mellan 20–23 °C.

Hur ska vi mäta temperatur inomhus?
Det är viktigt att vi mäter temperaturen i lägenheten på korrekt sätt. Du mäter temperaturen i mitten av rummet ca 1 meter upp från golvet. Är det mellan 20–23 °C har du en normal inomhustemperatur. 

Är termostaten rätt inställda?
Kontrollera gärna att termostaten är rätt inställda, ju högre siffra desto bättre. För att få mer värme ställ in dem på max (dvs. mer än 3). 

Är elementen kalla? Det betyder inte att värmen är avstängd. 
Utomhustemperaturen styr automatiskt värmen i våra lägenheter. När temperaturen varierar mycket, kan det ibland ske en viss fördröjning i värmesystemet, dvs att vår värmesystem inte har hunnit med att ställa om till att producera mer värme. Men det är säkert att värmen kommer att komma. Dessutom är det viktigt att tänka på att om det är tillräckligt varmt i lägenhetern stängs flödet med varmvatten till elementet av. 

Har du extra element? 
Tänk på att inte ställa dessa precis framför fönstret i närheten av termostaten. Detta för att det kan bli för nära termostaten, som stänger av sig då den tror att det är varmt i lägenheten. 

Tänk på att möblera din lägenhet rätt.
Se till att värmen ska ha möjlighet till att spridas i lägenheten. Det är viktgit att inga stora möbler täcker för och stoppar cirkulationen. Stora möbler ska helst inte stå framför elementen. 

Är temperaturen under 20°C?
Temperaturen i din lägenhet ska vara lägst 20°C, är temperaturen lägre vänligen felanmäla detta till styrelsen på styrelsen@svarttarnan.se. Inkludera så mycket information som möjligt i din felanmälan t.ex. vad är temperaturen, tid på dygnet samt vilket rum det gäller.