Hjärtstartare

Svarttärnan har en hjärtstartare som finns i entrén i hus nummer 14. Hjärtstartaren är placerad på väggen vid trappan ner och är tillgänglig dygnet runt. 
 

Varje år drabbas cirka 10 000 personer av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige, vilket är fler än 25 personer varje dag. Plötsligt hjärtstopp innebär att hjärtat oväntat slutar pumpa blod. En person som drabbas av det kollapsar och förlorar medvetandet, är okontaktbar. Denne kan även sluta andas eller andas oregelbundet samt ha kramper. De vanligaste symtomen som förekommer innan hjärtstoppet inträffar är andnöd, bröstsmärta, yrsel, svimning eller trötthet under kortare eller längre tid. 

En hjärtstartare är en EKG-apparat som kan läsa hjärtrytmen och även ge en strömstöt för att starta om hjärtat om ett plötsligt hjärtstopp händer. Vem som helst kan använda hjärtstartarten och användningen av den är enkel då den ger tydliga instruktioner på hur den ska användas. 

Svarttärnans hjärtstartare är även registrerad på Sveriges Hjärtstartarregistret. Den är endast synlig för SOS-alarm och personer som anslutit sig som SMS-livräddare eftersom våra ytterdörrar alltid är låsta. 

Glöm inte att ringa 1 1 2 ! 

Mer information:

Så gör du vid plötsligt hjärtstopp
https://www.hjart-lungfonden.se/halsa/hjart-lungskolan/hjart-lungraddning/

Om hjärtstartare
https://www.hlr.nu/om-hjartstartare-2/

HLR utbildningsfilmer
https://www.hlr.nu/utbildningsfilmer/